Nafaka Ödememe Cezası

Icraya verilen nafaka ödenmezse ne olur? Tedbir nafakasını ödememek suç mu?” gibi sorularınızı bu makalemizde yanıtlamaya çalışacağız. Nafaka ödememe cezası 2004 sy. İcra İflas Kanunu’nun  “Nafakaya ilişkin kararlara uymayanların cezası” başlıklı 344. Maddesi ile üç aya kadar tazyik hapsine hükmedilmesi gereken bir suçtur.  Yani nafaka ödemeyen tarafın mal varlığı olmasa da, icra yoluyla tahsil edilmese de usulüne uygun şekilde şikayet edilerek cezalandırılması sağlanabilir.  2004 sy. İcra İflas Kanunu’nun 344. Maddesi “Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir.” Şeklindedir.

Nafaka Ödememe Suçundan Hapse Giren Kişi, Ödeyince Çıkar mı ?

Evet, ödeyince çıkacaktır. 2004 sy. İcra İflas Kanunu’nun 344. Maddesi “ Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.” Şeklindedir. Görüleceği üzere, kanunun ilgili maddesinde de kararın yerine getirilmesi halinde, borçlunun tahliye edileceği yazmaktadır.

Nafaka Ödenmezse Nereye Şikayet Edilir ?

Nafaka Ödenmeme Suçu durumunda nereye şikayet edileceği hususu çok aratılan durumlardan birisi olarak yer almaktadır. Nafaka ödenmemesi durumunda öncelikle tavsiyemiz bir boşanma avukatı veya nafaka avukatı ile birlikte hareket etmenizdir. Ancak sorunun cevabını da vericek olursa Nafaka Ödenmemesi Suçu nda görevli mahkeme İcra Ceza Mahkemeleridir.

İcra Takibine Rağmen Ödemeyen Borçluya Doğrudan Ceza Verilir mi ?

Nafaka Ödememe Suçunda  Nafaka kararının ara kararla veya sonuç kararla hükmedilmesi halinde öncelikle icra takibi başlatmak gerekmektedir. İcra takibini başlatmak tek başına yeterli olmayıp, yerleşik Yargıtay içtihatlarına ve cezaların şahsiliği ilkesi gereğince borçluya tebliğ edilmesi gerekmektedir. Borçluya tebliğ de tek başına yeterli olmayıp, ancak bir ay geçtikten sonra şikayet edebilirsiniz. Bahsettiğimiz koşullara uyulmaması halinde, borçlu şikayetinizden beraat edecek, yaptığınız şikayetten beklenen faydayı alamayacaksınız.

Kaç aylık Nafakayı Şikayet Edebilirim ?

Maalesef Birikmiş nafaka borcunun hepsi için şikayette bulunamazsınız.  Nafaka Ödememe Suçu için şikayet süresi 3 aydır. 3 ay geçmekle nafaka şikayet süresi bitmektedir.

Nafaka Ödememesi Cezası için Avukatlık Ücreti Ne Kadardır ?

Avukatlık Ücreti her sene Türkiye Barolar Birliği Tarafından yayınlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre belirlenir. Ancak önemle ifade etmek isteriz ki, bu yayımlanan tarife ancak alt sınırı belirlemektedir. Avukat ile müvekkil istediği fiyatta anlaşabilmektedir. Ancak Nafaka Ödememesi Suçunun Şikayet Dilekçesi için   asgari tutar yani alt sınır 2021 yılında 1360 TL ‘dir.

Nafaka Ödenmemesi Şikayet Dilekçesi

Nafaka ödenmemesi için şikayet sürecini  mutlaka bir avukat ile yürütmenizi tavsiye etmekteyiz. Ancak sitemizde örnek şikayet dilekçesine buradan ulaşabilirsiniz. (/)

Nafaka Ödememe Suçu KONYA Avukat

Konya’da nafaka için icra takibi, ödenmemesi halinde şikayet, Şikayet edilmeniz halinde sizleri savunmamız için bizlere ulaşabilirsiniz.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir