Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu Beraat Yargıtay Kararları (TCK m.109 )
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu Beraat Yargıtay Kararları
Öncelikle sizlere Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu ile ilgili kanun maddesini sunduktan sonra, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu Beraat Yargıtay Kararları nı sunacağız. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 109. Maddesinde düzenlenmiş olup halk arasında ‘adam kaçırma’ şeklinde tabir edildiği de görülmektedir. Eski Türk Ceza Kanunumuz da ‘Hürriyeti Tahdit suçu olarak da aynı suç tipi anılmıştır.
5237 Sayılı Tük Ceza Kanunun 109. Maddesine Göre;
- Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.
Yukarıda alıntılamış olduğumuz hükümden de açıkça anlaşılabileceği üzere, bir davranışın kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçu teşkil edebilmesi için:
- Kişinin bir yere gitme veya bir yerde kalma hürriyetinden yoksun bırakılmış olması
- Kişinin bu hürriyetlerinden yoksun bırakılmasının hukuka aykırı olarak gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir.
Kanun koyucunun düzenlemiş olduğu nitelikli haller ise şunlardır;
- Kişi, fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
- Bu suçun;
- Silahla,
- Birden fazla kişi tarafından birlikte,
- Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
- Kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
- Üstsoy, altsoy veya eşe ya da boşandığı eşe karşı,
- Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
İşlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza bir kat artırılır.
- Bu suçun mağdurun ekonomik bakımdan önemli bir kaybına neden olması halinde, ayrıca bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.
- Suçun cinsel amaçla işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek cezalar yarı oranında artırılır.
- Bu suçun işlenmesi amacıyla veya sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
Yukarıda görüleceği üzere anılan hükümde Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma suçunu nitelikli halleri açıkça sayılmıştır.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu Beraat Yargıtay Kararları
Şimdi sizlere Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu Beraat Yargıtay Kararları‘nı sunuyoruz.
Yargıtay 14. Ceza Dairesi’nin 2016/7569 Esas 2021/327 Karar sayılı 20/01/2021 Karar Tarihli ilamı;
‘’ ÖZET: Sanık … hakkında kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan kurulan mahkumiyet hükmünün temyiz incelemesine gelince; Mağdurenin aşamalardaki beyanları, tanık anlatımları, savunma ve tüm dosya içeriği nazara alındığında, sanığın olay günü mağdureyi kollarından tutup çekerek odaya götürdükten sonra üstünü çıkarması şeklinde gerçekleşen fiziksel temas içeren eyleminin bütün halinde çocuğun cinsel istismarı suçunu oluşturduğu, bu suçun işlendiği sırada ve eylemle sınırlı süreyle mağdurenin iradesiyle hareket edebilme imkanının ortadan kaldırılmasının ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu oluşturmayacağı, kişinin vücudunun suçun konusu olması sebebiyle mağdurenin hareket edebilme özgürlüğü ortadan kaldırılmadan bu suçun işlenemeyeceği nazara alındığında, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun kanuni unsurları itibarıyla oluşmadığı gözetilerek sanığın bu suçtan beraatine karar verilmesi gerekirken mahkumiyet hükmü kurulması, bozmayı gerektirmiştir.”
Bir kişiyi cinsel saldırı suçunu işlemek için hürriyetinden yoksun bırakan fail, ayrıyeten kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçundan cezalandırılamaz. Ancak kişi cinsel saldırı suçuna vücut veren eylemden önce ve sonra kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmaya devam ederse bu suç nedeniyle cezalandırılması gerekir.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin 2020/5061 Esas, 2023/3014 Karar Sayılı, 09.05.2023 Karar Tarihli İlamı;
“Mağdurenin aşamalardaki istikrarlı beyanlarında, sanığın yanına geldikten sonra, kolundan tutarak çekmeye başladığını, kendisine gelmesini söylediğini, sokağın karanlık noktasına doğru götürmeye çalıştığını, bunun üzerine korkarak ağlamaya başlayıp yardım istediğini, sanığın kapı sesini duyması üzerine paniğe kapılarak kolunu tırmalayıp göğüslerine dokunduktan sonra uzaklaştığını ifade ettiği, tanık C.Ö.’nün aşamalarda, kardeşi olan mağdureyi ağlar vaziyette gördüğünü ve sorması üzerine olayı kendisine anlattığını beyan ettiği, Mardin Devlet Hastanesi tarafından düzenlenen 04.10.2016 tarihli raporda, mağdurenin sol ön kol arka yüzünde 10-15 cm sıyrık, sol el bileğinde 2×2 cm’lik ekimoz olduğunun
belirtilmesi suretiyle iddianın doğrulandığı anlaşılmakla, sanığın mağdureye yönelik cinsel istismar eyleminden önce, onu kolundan tutarak sokağın başka bir noktasına götürmek istediği, mağdurenin direnerek karşı koyması ve kapı sesinin gelmesi nedeniyle paniğe kapılan sanığın mağdurenin kolunu tırmalayıp, göğüslerine dokunduktan sonra eylemini tamamlayamadan uzaklaştığı, mağdureye yönelik alıkoyma eyleminin cinsel istismar eyleminden önce, ayrı hareketler şeklinde gerçekleştiği gözetilerek, sanık hakkında ilk derece mahkemesince atılı suçtan verilen mahkumiyet hükmüne yönelik istinaf başvurularının esastan reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hükmün düzeltilerek sanığın beraatine karar verilmesi hukuka aykırı bulunmuştur. Bu nedenle hükmün bozulması gerekmiştir.”
Yukarıda açıklamış olduğumuz üzere; sunmuş olduğumuz Yargıtay kararında da görülmektedir ki fail, cinsel istismar fiilinin icrasına başlamadan kişiyi alıkoymuş bir yere gitme özgürlüğünü kısıtlamıştır. Bu nedenle Yargıtayca da kişinin bu eylem neticesinde cezalandırılması gerekir.
**Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu Beraat Yargıtay Kararları**
Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin 202/5802 Esas 2020/17234 Karar Sayılı, 20.10.2020 Karar Tarihli İlamı;
“Sanığın suç tarihinde resmi nikahlı olan eşini eve kilitleyerek kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu işlediği iddia edilen olayda, sanık ile mağdurenin olay günü tartıştıkları, sanığın tartışma sonrası babası ile konuşmak üzere kapıyı kilitleyerek evden çıktığı, 25 dakika sonra yeniden eve döndüğü, tek katlı olduğu anlaşılan evden mağdurenin çıkışını engellemediği, ayrıca mağdurenin kendisinde anahtar bulundurma ihtimali de gözetildiğinde; sanığın
hürriyeti yoksun bırakma kastı ile hareket ettiğine yönelik dosya içinde mahkumiyete yeter, kesin ve inandırıcı delil elde edilememiş olduğu nazara alınmadan sanığın atılı suçtan beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi, Kabule göre de; 2-Gerekçeli karar başlığında suç adının “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” yerine “tehdit” olarak yazılması, Yasaya aykırı, sanığın temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nın 321. maddesi gereğince BOZULMASINA”
Yargıtay’ın da kabul ettiği teoriye göre bu suç ile korunan hukuki değer kişinin potansiyel hareket özgürlüğüdür. Hareket özgürlüğünün tam manası ile kısıtlandığı bu somut olay için görülememektedir. Bu nedenle sanık hakkında beraat kararı verilmesi için bozulmasına karar verilmiştir.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin, 2019/4506 Esas, 2021/19428 Karar Sayılı, 20.10.2021 Karar Tarihli İlamı;
“Olay günü 15 yaşın altında olan mağdurun evlenmek amacıyla kaçtığı sanık …’nin, yeğeni olan sanık …’den araç istemesi üzerine, sanık … ile mağduru bir yerden bir yere bırakarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu işlediği iddia ve kabul edilen olayda; sanık savunmasında mağdura yaşını sorduğunda 18 yaşından büyük olduğunu söylediği, daha önce mağduru tanıdığı tespit edilemeyen ve akşam saatlerinde kısa süreli bir yerden bir yere bırakmadan ibaret eyleminde mağdurun yaşını bilmesinin beklenemeyeceği, savunmasının aksine
her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı halde, beraati yerine atılı suçtan yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi, Kabule göre de; Sanık …’in, rızası ile mağdureyi kaçıran sanık …’ye araç temin ederek bir yerden bir yere götürmek suretiyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna yardım eden sıfatıyla iştirak ettiği anlaşılmakla, sanığın eyleminin TCK.nın 39. maddesi kapsamında kaldığı gözetilmeden, sanığın yardım eden sıfatıyla cezalandırılması yerine, yazılı biçimde hüküm kurulmak suretiyle fazla ceza tayini, Yasaya aykırı, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nın 321. maddesi gereğince BOZULMASINA,”
Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin, 2019/14388 Esas 2021/15204 Karar Sayılı, 01.06.2021 Karar Tarihli İlamı;
“Dairemizce de benimsenen Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 30.09.2014 tarih ve 2014/14-389 Esas, 2014/413 Karar sayılı ilamı karşısında, dosyada mevcut nüfus kaydına göre, suç tarihinde on beş yaşından küçük olan mağdurenin alıkonulması şeklen TCK.nın 109/1-3f madde ve fıkrasında düzenlenen kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu oluştursa da; suça sürüklenen çocuk …’ın, anne ve babası evde yokken evden ayrılan ve bir geceyi dışarda geçiren mağdurenin, hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen suça sürüklenen çocuk P. K.’ın evinde bir gece barınmasını sağladığı, daha sonra ortak arkadaşları C. A.’nun annesi …’nun yanına götürdüğü, …’nun da mağdurenin annesine olayı haber verip mağdureyi
teslim ettiği somut olayda mağdureyi koruma ve ona barınacak yer bulma yardım etme saikiyle hareket ettiği anlaşılan suça sürüklenen çocuk …’ın mağdurenin hürriyetini kısıtlamaya yönelik suç kastının bulunmadığı anlaşılmakla; suça sürüklenen çocuğun beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi, Yasaya aykırı, suça sürüklenen çocuğun temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nın 321. maddesi gereğince BOZULMASINA”
Sunmuş olduğumuz Yargıtay kararında, somut olaya göre mağdurun bir yerde kalma veya bir yere gitme özgürlüğünün kısıtlanması kastıyla hareket edilmediği açıktır. Bu durumda suçun taksirle işlenemez suçlardan olduğu da göz ardı edilmemelidir.
**Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu Beraat Yargıtay Kararları**
Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin, 2021/6139 Esas, 2021/19007 Karar Sayılı, 13.10.2021 Karar Tarihli İlamı;
“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 04.03.2021 gün ve 2014/306671 sayılı itirazı üzerine sanık … yönünden Dairemizin 13.01.2021 ve 2019/5233 Esas, 2021/322 sayılı Kararının kaldırılmasına karar verilerek, dosyanın yeniden yapılan incelemesi sonunda gereği görüşüldü; Oluşa ve tüm dosya kapsamına göre; olay günü suça sürüklene çocuk … ve sanık …’ın mağdur …’ı kaçırdıktan sonra, sanık …’in evine misafir olarak gelip kalmak istedikleri, sanığın aşamalardaki savunmalarında, vaktin gece ve mevsimin kış ayları olması sebebi ile isteği kabul ettiğini, mevcut durumu sanık İlhan’ın babasına bildirdiğini, ertesi gün mağdurun ailesine teslim
edileceğini belirttiğini ve mağdur ile sanık …’ın ayrı odalarda misafir ederek mağduru emniyete aldığını beyanı karşısında, sanığın savunmalarının aksine, fikir ve eylem birliği içinde kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak kastı ile hareket ettiğini gösterir ve mahkumiyete yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıt bulunmadığı gözetilerek beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi, Yasaya aykırı, sanık …’ın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1.maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nın 321.maddesi gereğince BOZULMASINA,”
Yine sunmuş olduğumuz bu Yargıtay kararında da görülmektedir ki sanık mağdurun bir yerde kalmak ya da bir yere gitmek yönünden özgürlüğünü kısıtlayıcı bir eylemde bulunmamıştır. Mağdur bu konuda ki rızası işlenen eylemi suç olmaktan çıkarmıştır.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin 2020/17351 Esas 2021/20364 Karar Sayılı, 01.11.2021 Karar Tarihli İlamı;
Üst Cumhuriyet Savcısı’nın suça sürüklenen çocuk … hakkında kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması suçlarına yönelik temyiz talebinde; dava açılmış olmasına karşın karar verilmediği anlaşılmakla, zamanaşımı süresince karar verilmesi mümkün görülmüştür. Suça sürüklenen çocuk … hakkında kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan kurulan hükme yönelik suça sürüklenen çocuk müdafinin ve suça
sürüklenen çocuğun temyiz taleplerinin incelenmesinde; Suça sürüklenen çocuk hakkında TCK.nın 109/2, 109/3-b ve 31/3. maddeleri uygulamasıyla belirlenen, 2 yıl 8 ay hapis cezasından, TCK.nın 62. maddesi gereğince 1/6 indirim uygulanırken hesap hatası yapılarak “2 yıl 2 ay 20 gün” yerine “2 yıl 1 ay 20 gün” olarak eksik tayini aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Tüm dosya kapsamında, mağdurun olay gecesi 23.30 sıralarında arkadaşı olan tanık … ile parkta otururken yanlarına suça sürüklenen çocuk … ve temyiz dışı suça sürüklenen çocuk …’nun geldiği, …’ın “napıyonuz lan” diyerek mağdurla aralarında gelişen sözlü tartışmanın kavgaya dönüştüğü, …’ın mağdurun burnuna yumruk atarak alınan Adli Muayene Kati Raporu’na göre burnunun kırılmasına sebebiyet vererek basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek şekilde mağduru yaraladığı, tanık …’ün ayırması neticesinde, mağdurun
motosikletine binerek uzaklaştığı, motosikletiyle onu takip eden suça sürüklenen çocukların da mağdura yetişerek önüne geçip durdurdukları, yüzüne yumruk atıp tekmeledikleri, suça sürüklenen çocukların peşinden gelen mağdurun arkadaşı …’nin araya girmesi sonucu olay yerinden ayrıldıkları olayda; mağdurun beyanını doğrulayan suça sürüklenen çocukların ikrar içerikli savunmaları ve tanık beyanları karşısında; mevcut haliyle suça sürüklenen çocuk …’ın eyleminin, 5237 sayılı TCK’nın 86/1, 87/3. maddelerinde düzenlenen kasten yaralama suçunu oluşturduğu ve bu suçtan yargılamanın devam ettiği gözetilmeden kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan beraati yerine yazılı şekilde hüküm kurulması,
Kabul ve uygulamaya göre de; a) Suça sürüklenen çocuk hakkında TCK.nın 109/2, 109/3-b ve 31/3. maddeleri uygulamasıyla belirlenen, 2 yıl 8 ay hapis cezasından, TCK.nın 62. maddesi gereğince 1/6 indirim uygulanırken hesap hatası yapılarak “2 yıl 2 ay 20 gün” yerine “2yıl 1 ay 20 gün” olarak eksik tayini, b)Gerekçeli karar başlığında 5271 sayılı CMK.nın 232/2-b. maddesi gereğince suça sürüklenen çocuk …’ın açık kimliğinin gösterilmemesi, c)5237 sayılı TCK.nın
53/4. maddesindeki düzenlemeye aykırı olarak, suç tarihinde 18 yaşını ikmal etmeyen suça sürüklenen çocuk hakkında kurulan hükümde aynı Kanunun 53/1. maddesindeki haklardan yoksun bırakılmasına karar verilmesi, Yasaya aykırı, suça sürüklenen çocuk müdafinin ve suça sürüklenen çocuğun temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken CMUK.nın 321. ve 326/son. maddeleri gereğince BOZULMASINA,”
Yargıtay 8. Ceza dairesi’nin 2019/5133 esas, 2021/22628 karar sayılı, 13.12.2021 karar tarihli ilamı;
“Tüm dosya kapsamına göre, suç tarihinde evli olup aralarında boşanma davası devam eden sanık … ile mağdur …’ın evde bulundukları sırada tartıştıkları, alkollü olan mağdurun tartışma sırasında sanığı itip yere düşürdüğü, bunun üzerine sanığın kendini korumak amacıyla kısa bir zaman dilimi ile sınırlı olarak mağduru banyoya kilitleme şeklinde gerçekleşen eylemde,
sanığın, fiilinin atılı suçu manevi unsuru yönünden oluşturmadığı gözetilmeden, beraati yerine mahkumiyetine karar verilmesi, Yasaya aykırı, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nın 321. maddesi gereğince BOZULMASINA,”
Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçu kast ile işlenebilen bir suçtur. Sunmuş olduğumuz Yargıtay kararında da kast yokluğu nedeniyle sanığın beraatine karar verilmiştir.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu Beraat Yargıtay Kararları sizlere sunmaya çalıştık. Görüleceği üzere Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma suçu nedeniyle girilen yargılama süreci önemli detayları içinde barındırmaktadır. Bu detayların kaçırılması halinde suç şüphesi altındaki kişi için adaletsiz sonuçlar doğabilir.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma suçu ile ilgili bir avukata ihtiyacınız olursa , bizimle iletişime geçebilirsiniz.