Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Örneği 2025
Boşanmadan sonra velayeti kendisinde çocuğun annesinin soyadını alma konusunda kısa bir bilgi verip daha sonra “Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Örneği” ni sizlerle paylaşacağız. Boşanmadan sonra velayeti kendisinde olan anne, çocuğunun soyadının; kendi soyadı ile değiştirilmesini talep edebilir. Tabi ki haklı bir nedenin varlığı ve çocuğun üstün yararına da olması gerekmektedir.
Uzunca yıllar bu tür taleplerin reddine karar verilmektedi. Reddi kararlarına karşı Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurularda; AYM hak ihlali kararları vermekte; Ancak Yargıtay yine de; bu talepleri reddetmekte idi. Ancak daha sonra Yargıtay görüşünü değiştirdi. Yargıtay, Haklı bir nedenin varlığı halinde, çocuğun üstün yararına olması koşulu ile; velayeti kendisinde bulunan anne, çocuğun soyadının değiştirilmesini talep edebileceğine karar verdi.
Bu nedenle sizlere Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Örneğini sizlerle paylaşıyoruz.
Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Örneği
KONYA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE
DAVACI : 1) ………………………. (TC: ………………..)
2) ………………………. (TC: ………………..)
VELAYETEN :
Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Örneği
X…….. …………. (TC: ………………..)
VEKİLİ : Av. Mehmet Kürşat KILIÇ
Akabe Mah. Şehit Furkan Doğan Sok. Adalet Plaza C Blok No:13/102 Karatay/KONYA
DAVALILAR : 1)…… İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
(Detsis No : ………)
2) Y……… …………… (TC: ………………..)
KONU : Müvekkilin çocukları ……….. ve………..’in “………..” olan soyadlarının, velayet hakkı kendisinde bulunan müvekkilin soyadı olan “………..” soyadı ile değiştirilmesi talepli dilekçemizdir.
AÇIKLAMALAR :
Müvekkil X…….. …………. ile eski eşi Y…….. …………. ……….., “Konya …… Aile Mahkemesi’nin” ile boşanmış olup, velayeti müvekkil anneye verilmiştir. (Ek-1 Konya …… Aile Mahkemesi’nin 2025/…… Esas 2025/……arar sayılı ilamı).
Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Örneği
(BU KISMA HAKLI NEDENLERİN VARLIĞINI VE ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARINA NASIL OLACAĞINI YAZMALISINIZ. RESMİ İŞLERDE YAŞANAN ZORLUKLAR, BABALARI İLE OLAN İLİŞKİLERİ VS. )
Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Örneği

Yargıtay emsal içtihatları ve Anayasa Mahkemesi kararlarında da haklı sebeplerin olması halinde, velayet hakkı bulunan anne çocukların soyadlarının kendi soyadı ile değiştirilmesi için dava açabilecektir.
Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Örneği
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2018/1306 Esas 2018/4719 Karar sayılı, 09/04/2018 Tarihli ilamı;
“… Somut olayda, velayet hakkına sahip davacı anne, soyadlarının farklı olmasından çocuğun rahatsız olduğunu ve anne ile aynı soyadını taşımak istediğini ileri sürmüş olup, davacı tanıkları da davalı babanın çocuğuna ilgisiz olduğunu, yaklaşık üç yıldır babanın çocuğunu görmeye gelmediğini, çocuğun birlikte yaşadığı anne ile aynı soyadını taşımamaktan rahatsız olduğunu, anne ile aynı soyadını taşımak isteğini sürekli dile getirdiğini, kendisini tanıtırken soyadını annenin soyadı olan “K.” olarak ifade ettiğini beyan etmişlerdir.
Çocuğun soyadının annenin soyadı ile değiştirilmesi halinde çocuğun üstün yararı bakımından ruhsal gelişiminin olumsuz etkileneceği ileri sürülmediği gibi, az önce açıklanan tanık beyanlarından çocuğun soyadının annenin soyadı olarak değiştirilmesinin çocuğun üstün yararına olabileceği anlaşılmaktadır. Tüm bu açıklamalar ışığında; velayet hakkı tevdi edilen annenin çocuğun soyadının kendi soyadı ile değiştirilmesi yönündeki talebinin velayet hakkı kapsamındaki yetkilerin kullanımı ile ilgili olduğu, velayet hakkı kapsamında çocuğun soyadını belirleme hakkının da yer aldığı, aynı hukuksal konumda olan erkeğe velayet hakkı kapsamında tanınan çocuğun soyadını belirleme hakkının kadına tanınmamasının velayet hakkının kullanılması bakımından cinsiyete dayalı farklı bir muamele teşkil edeceği,
Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Örneği
evlilik birliği içinde doğan çocuğun taşıdığı ailenin soyadını, evlilik birliğinin sona ermesi ile kendisine velayet hakkı tevdi edilen annenin kendi soyadı ile değiştirmesini engelleyici yasal bir düzenlemenin bulunmadığı, somut olayda söz konusu değişikliğin çocuğun üstün yararına da aykırı bulunmadığı ve çocuğun soyadı değişmekle kişisel durumunun değişmeyeceği dikkate alındığında, Anayasa Mahkemesi’nin benzer olaylarda verdiği hak ihlaline ilişkin kararları da gözetilerek, davanın kabulüne karar vermek gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmayıp, hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.” şeklindedir.
Yine Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2024/95 Esas 2024/1241 Karar sayılı, 2……02.2024 Tarihli ilamı;
“Dava, çocuğun, velâyet sahibi annesinin bekarlık soyadını kullanmasına izin davasıdır. Boşanma sonrası velâyet hakkına sahip davacı anne çocuğun üstün yararı varsa çocuğa kendi bekarlık soyadının verilmesini isteyebilir. Sadece velâyet hakkına sahip olmak, velâyet hakkına sahip davacı anneye bekarlık soyadını çocuğuna kendiliğinden verme hakkını kazandırmaz. Burada çocuğun üstün yararı göz önünde tutulur. Ana ve babanın yararları; boşanmadaki kusurları, ahlaki değer yargıları, sosyal konumları gibi durumları,
çocuğun üstün yararını etkilemediği ölçüde göz önünde tutulur. Somut olayda, davacı anne çocuğun soyadının bekarlık soyadı olan \”……………….\” ile değiştirilmesini talep etmiş, yapılan yargılama sonunda İlk Derece Mahkemesince davanın reddine karar verilmiş olup davacı annenin istinaf yoluna başvurusu üzerine Bölge Adliye Mahkemesince esastan ret kararı verilmiş ise de; velâyet hakkına sahip annenin çocuğun soyadının kendi soyadı ile değiştirilmesi yönündeki talebinin velâyet hakkı kapsamındaki yetkilerin kullanımı ile ilgili olduğunun,
Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Örneği
velâyet hakkı kapsamında çocuğun soyadını belirleme hakkının da yer aldığının, bu hakkın kullanımının çocuğun üstün yararına aykırı olmaması gerektiğinin kabulü ile dosyadaki iddia ve tanık anlatımları göz önünde bulundurulduğunda, soyadı değişikliğinin çocuğun üstün yararına uygun olduğunun ispatlandığı, tanık anlatımlarından çocuğun doğumundan itibaren çocuk ile baba ve babanın ailesi arasında iletişimin bulunmadığı dikkate alındığında davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir..” şeklindedir.
Somut olayımızda çocukların soyadının değiştirilmesi, çocukların üstün yararına olacaktır ve haklı nedenleri de bulunmaktadır.
Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Örneği
Yukarıda izah ettiğimiz tüm nedenlerle, müvekkilin çocukları ……….. ve………..’in “………..” olan soyadlarının, velayet hakkı kendisinde bulunan müvekkilin soyadı olan “………..” soyadı ile değiştirilmesine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini bilvekale talep ederiz.
Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Örneği
DELİLLER : Konya …… Aile Mahkemesi’nin 2025/…… Esas 2025/……. Sy ilamı (celbini talep ediyoruz), Nüfus Kayıt Örneği, Tanık beyanları, ……….. Kararı ve …………… ile yeminli tercümeleri,
H. NEDENLER : TMK, HMK ve sair mevzuaT
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah edilen tüm nedenlere binaen,
Müvekkilin çocukları ……….. ve………..’in “………..” olan soyadlarının, velayet hakkı kendisinde bulunan müvekkilin soyadı olan “………..” soyadı ile değiştirilmesine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalılar üzerinde bırakılmasına karar verilmesini bilvekale talep ederiz. 20.06.2025
Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Örneği
Davacı Vekili
Av. Mehmet Kürşat KILIÇ
e-imzalıdır
EKLER :
1-) Konya …… Aile Mahkemesi’nin 2025/…… Esas 2025/……arar Sayılı ilamı,
Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Ö
Sizlere Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Örneğini sunduk. Bu davalar avukatla takip edilmesini tavsiye ettiğimiz davalardan bir tanesidir. Sizlerin de bu konuda konya avukata ihtiyacınız olursa, Av. Mehmet Kürşat KILIÇ ile iletişime geçebilirsiniz.
Boşanmadan Sonra Çocuğun Annesinin Soyadını Alması Dilekçe Ö