Miras Hukuku – Avukat Mehmet Kürşat KILIÇ

Miras Hukuku, kişiler öldükten sonra geride kalan mallarının yasal mirasçılar ve diğer mirasçılar arasında nasıl bölüştürüleceği ile ilgilenen bir hukuk dalıdır. Mirasçı tarafından kalan mirasın kimlere ne kadar verileceği ile de ilgilenir. Ailemizden herhangi birini kaybettiğimizde miras konusunda mutlaka bir avukat desteğine danışmamız gerekmektedir. Miras ile ilgili problemlerin çıkmaması adına bu işi tüm detayları ile bilen bir avukata güvenmemiz gerekmektedir. Bu konuda oldukça deneyimli ve yüksek lisansını da tamamlamış olan gönül rahatlığı ile güvenebileceğiniz Avukat Mehmet Kürşat Kılıç’ın danışmanlığına başvurabilirsiniz.

konya-miras-avukati
miras-hukuku-avukat-mehmetkursat-kilic

Miras Hukuku Nedir?

Miras Hukuku’nda yasal mirasçı olabilmek için bir zümreye dahil olunması gerekmektedir. Miras Hukuku’nda yer alan zümre sisteminde 3 adet zümre bulunmaktadır. İlk zümre 1. Derecede mirasçılardan oluşmaktadır. 1. Derece mirasçılar yani ilk zümre, mirasçının çocuklarından oluşmaktadır. Eğer çocukları hayatta değil ise bu hak torunlarına geçmektedir. Bir diğer zümre yani 2. Dereceden mirasçılar, asıl mirasçının anne ve babasıdır. Anne ve baba tamamen eşit şekilde olan mirasçılardır. Eğer mirasçının anne ve babası hayatta değil ise, miras hakkı mirasçının kardeşlerine geçmektedir. Son zümre olan 3. Derece mirasçılar ise, mirasçının büyük anne ve büyük babasıdır. Eğer bu kişiler hayatta değil ise, miras hakkı mirasçının halasına, amcasına, dayısına veya teyzesine geçmektedir. Mirasçıların listelenmesi konusunda bazı istisnai durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar ile ilgili tüm detayları öğrenmek için ve miras paylaşımı ile ilgili istisnai bir durumda iseniz mutlaka bir avukattan yardım almanız çok daha sağlıklı olacaktır. Avukat Mehmet Kürşat Kılıç’tan kolay bir şekilde, sitemiz üzerinden ulaşarak iletişime geçebilir ve yardım alabilirsiniz.

Miras Hukuku’nda kullanılan birçok kavram bulunmaktadır. Bu konuyu uzak kalmamak amacı ile bazı kavramlara hakim olmamız gerekmektedir. Özellikle muris kelimesi en çok kullanılan kavramlardan biridir. Muris, miras bırakan kişi yani ölen ve mal varlığını başkalarına bırakacak olan kişidir. Bir diğer sıklıkla kullanılan kavram ise tereke kavramıdır. Tereke, murisin tüm varlığı anlamına gelmektedir. Bunlar dışında birçok kavram miras hukukunda yer almaktadır. Bu kavramların hepsine hakim olamayacağımız ve ezberleyemeyeceğimiz için de bu konu ile ilgili bir avukat yardımına ihtiyaç duymaktayız. Avukatımız bize yardım olacak, bilmediğimiz kavramları, yanlış işlemler yapmamamız adına bizlere açıklayacaktır. Örneğin külli halefiyet mirasçının, tüm mirasını bırakması, cüzzi halefiyet ise mal varlığının yarısını bırakmasıdır. Külli halefiyette mirasçı öldüğü anda, tüm mal varlığı kanunen mirasçılarına geçmektedir. Bu işlemden önce mirasçılar kontrol edilip, sıralanmaktadır. Mal varlığı kendilerine kalan mirasçılar yasal ya da iradi yani atanmış mirasçılar olabilmektedir. Cüzi halefiyet ise, külli halefiyetten tamamen farklıdır. Mirasçı değil, vasiyet alacaklıları ve belirli mal bırakılan kişilerdir. Kısaca özetlemek gerekirse mirasçılar ile, miras bırakan kişi arasında mutlaka kan bağı olmasına gerek yoktur. Akrabalar ve yakınlar dışında da, miras bırakan kişinin isteğine bağlı olarak hiçbir kan bağı olmayan mirasçı kişiler olabilir. Yasal mirasçılar kanunda sayılmaktadır. Bu kişilerin, ölen kişi ile soy bağı ilişkileri olduğu için yasal mirasçılar arasına girmektedirler. Ölen kişinin eşi ile kan bağı olmasa da, mirasçının eşi de yasal mirasçılar arasında yer almaktadır. Eğer evlilikte böyle bir sözleşme yapıldıysa ölen kişinin eşi de miras konusunda hak sahibidir. Kan bağı olmayan fakat yasal mirasçılar arasında yer alan bir diğer kişiler de üvey evlat ya da evlatlık alınan kişilerdir. Evlatlık ya da üvey evlatlar mahkeme kararı ile mirasçının mirası üzerinde hakka sahip olabilmektedir. Böyle bir durumda mahkemeye başvurmak istiyorsak mutlaka bir avukat ile detaylı bir şekilde görüşmemiz gerekmektedir. Son olarak devlet de yasal mirasçılar arasında yer almaktadır. İradi mirasçılar ise, mirasçı kişinin ölmeden önce hukuksal bir işlemle belirlediği mirasçı kişilerdir.

Henüz hayatta iken miras ile ilgili bir sözleşme ya da vasiyet hazırlama gibi bir düşünceniz var ise  Avukat Mehmet Kürşat Kılıç’tan yardım alabilmeniz mümkündür. Yasal mirasçıları belirlemek için ise herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Yasal mirasçılar, kanunen zümre sistemine göre belirlenmiştir. Bir diğer durum ise mirasçının kalan borçlarıdır. Devlet, ölen kişinin borçlarından, kendisine kalan kısmı kadar sorumludur. Mirasçılar, eğer miras bırakan kişinin kendilerine düşen payını istemiyorlar ise reddetme hakkına sahiptirler. Kendilerine kalan miras payını almamak için iptalini talep edebilir, ya da dava açabilirler. Size kalan miras payını reddetmek istiyorsanız, bu durumu kolay bir şekilde çözebilmek amacı ile, kendiniz bu konu ile uğraşmadan bir avukat ile görüşebilirsiniz. Bir avukat yardımı ile probleminiz kolay bir şekilde çözülecektir.


Hizmetlerimiz Hakkında Sorunuz Mu Var?


Hemen Av. M. Kürşat Kılıç’ı Ara!

Haftaiçi

  • 09:00 – 18:00