Bilişim Hukuku – Av. Mehmet Kürşat KILIÇ
Hukuk ile ilgili, bir hukukçu olmasak dahi sıradan bir vatandaş olarak bilmemiz gereken bazı temel bilgiler vardır. Bu temel hukuk bilgilerinden biri de bilişim hukukudur. Bilişim teknolojilerindeki yenilikler ve gelişimler sayesinde mevcut olan bilişim hukuku sistemindeki yasal düzenlemeler oldukça yetersiz kalmıştır. Öncelikle bu işe Bilişim Hukuku’nun ne anlama geldiğini öğrenmek ile başlamalıyız.
Bilişim Hukuku, bilişim teknolojilerinin ilerleyen yıllar ile beraber gelişmesiyle mevcut olan yasal düzenlemelerin yetersiz kalması sebebiyle ortaya çıkmıştır. Bilişim Hukuku, gelişen bilişim teknolojisi ile aynı dengede gelişen bilişim suçları ile ilgilenmektedir. Bilişim suçu işlediyseniz ya da bilişim suçlarından herhangi birine maruz kaldıysanız uzman bir avukattan destek almanız gerekmektedir. Böyle bir problem yaşıyorsanız işinde en profesyonel ve en uzman Avukat Mehmet Kürşat Kılıç sizlere yardımcı olacaktır.
Bilişim Suçları Nedir?
Bilişim suçları birçok türden ibarettir. Amaç ve yöntemlerine göre farklılık gösteren bilişim suçları bulunmaktadır. Bazı bilişim suçlarına örnek gösterecek olursak:
- Çocuk pornografisi
- Hacking
- Bilgisayar sabotajı
- Bazı bilgisayar servislerine ve sistemlerine yetkisiz bir şekilde erişim
- Bilgisayar ya da telefon yolu ile yapılan dolandırıcılık ve sahtecilik
- Sahte hesap oluşturma, sahte kişilik oluşturma, başka bir kişi taklidi
- Yasadışı yayınlar
- Veri hırsızlığı gibi suçlardan ibarettir.
Siber taciz ya da şantaj gibi durumlar da bilişim suçları arasında yer alan çok önemli suçlardır. Türkiye’de Bilişim Hukuku, Türk Ceza Hukuku’na 1991 yılında ve 3756 sayılı kanunun 525. Maddesi ile birlikte girmiştir. Bu madde ile birlikte bilişim alanında işlenen suçlar düzenlenmiştir. Böylece bu suçlar bilişim suçları ismini almıştır. Bilişim Hukuku birçok kanun içerisinde yer almaktadır. Yer aldığı bazı kanunlar ise şu kanunlardır:
- Türk Medeni Kanunu
- Türk Borçlar Kanunu
- Tüketicinin Korunması Hakkıda Kanun
- Türk Ticaret Kanunu
- Bilgi Edinme Hakkı Kanunu
Türkiye’de internetin teknik alt yapısı konusunda yetkili ve sorumlu olan kurumlar bulunmaktadır. Bu kurumlar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İnternet Geliştirme Kurulu ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’dur. Bilgisayar ağları ile ilgili olarak hizmetlerin düzenlemesini sağlayan en yetkili kurum Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’dır. Bir erişime engellemenin sağlanabilmesi için IP, DNS ve URL engellemesi gibi birçok teknik kullanılır. IP ve DNS engellemesi web sayfasındaki içeriğin tamamının engellenmesini sağlamaktadır. URL engellemesi ise hukuka aykırı bir içerik var ise web sitesinin tamamına girişi engellemeyi mümkün kılar.
İnternete erişim hakkı herkesin sahip olması gereken bir haktır. Fakat bu gereklilik ile birlikte bu erişim hem güvenli hem de özgür olmalıdır.
Bilişim Suçları İle İlgili Şikayetimizi Nereye İletmemiz Gerekmektedir?
Telefon, tablet ya da bilgisayar gibi teknolojik aletlerle işlenmiş bir bilişim suçundan muzdarip durumda isek, bu bilişim suçu ile ilgili hemen bir şikayet dilekçesi hazırlamamız gerekmektedir. Hazırladığımız bu şikayet dilekçesini en yakınımızda bulunan Cumhuriyet Başsavcılığı’na ya da yine en yakınımızdaki Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne iletmemiz gerekmektedir. İlettiğimiz dilekçe sonucunda şikayetimiz işleme alınacaktır. Günümüzde oldukça yaygın olan teknolojik aletleri kullanırken çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Her hareketimize, girdiğimiz her siteye, siteler için verdiğimiz bilgilerimize, fotoğraf, adres, numara gibi kişisel verilerimizi korumaya özen göstermeliyiz. Bilişim suçları günümüzde yaygın ve büyük cezaları olan bir suç çeşididir. Bilişim ile ilgili kanunlar hukukta birçok kanun içerisinde yer alırken, bu suçlar ile ilgili en kapsamlı düzenleme ise 5237 düzenleme 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda yer almaktadır.
Bilişim Suçları Cezaları Nelerdir, Bilişim Suçu İşleyen Kişiler Nasıl Tespit Edilir?
Herhangi bir bilişim suçu işlendiğinde Bilişim Hukuku sayesinde bu suçları işleyen kişiler mutlaka cezalandırılmaktadır. Bilişim suçlarının hem maddi hem de manevi şekilde cezaları bulunmaktadır. İşlenen suçların çeşitlerine göre cezalar verilmektedir. Bu cezalar hapis cezalarını da kapsamaktadır. Örneğin herhangi bir bilişim sistemini engellemenin veya sistemi bozmanın cezası Türk Ceza Kanunu’nun 244.maddesine göre bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasına dayandırılmaktadır. Bir bilişim suçu daha olan banka ve kredi kartlarının ele geçirilip kart sahibinin rızası bulunmadan kendi adına kullanmanın cezası ise Türk Ceza Kanunu’nun 245. Maddesine göre bu suçu işleyen kişi üç yıldan altı aya kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmaktadır. Sahte oluşturulan veya sahtecilik amacıyla kredi kartı ya da banka kartı kullanımının cezası üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezasıdır.
Bilişim suçu işleyen kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na ya da Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne şikayette bulunulduğu takdirde, bu kişiler araştırılıp bulunmaktadır. Savcılık suçu işleyen kişilerin IP adresinden, bu kişileri tespit edebilmektedir. Bilişim suçlarının da diğer suçlar gibi zaman aşımı süresi bulunmaktadır. Bilişim suçları için belirlenen zaman aşımı süresi 8 yıldır. Avukatımıza istediğiniz zaman randevu talebinde bulunabilirsiniz.
Hizmetlerimiz Hakkında Sorunuz Mu Var?
Hemen Av. M. Kürşat Kılıç’ı Ara!
Haftaiçi
- 09:00 – 18:00