Koronavirüs Döneminde İşten Çıkarma Etik Mi?

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü özellikle ekonomi alanında büyük kayıplar yaşanmasına neden olmuştur ve işten çıkarmalar boy göstermiştir. Salgının hızlı bir şekilde yayılması sebebiyle birçok işletme ve şirketler kapanmış yada kısmi olarak çalışmaya başlamıştır. Çalışma düzeni ve süreci ile işçi-işveren ilişkisini yeniden tanımlanmasına neden olan koronavirüs salgını konusunda birçok kanun ve düzenleme devlet tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu konu ile ilgili en önemli adım, 7244 Sayılı Yeni Korona Virüs Salgınının Ekonomik Ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında atılmıştır. Bu yasalar kapsamında kabul edilen torba yasaya göre özel sektöre işten çıkarma yasağı getirildi. Yasak kapsamına girmeyen durum ise ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık durumunda işveren iş akdini feshedebilecektir. Bu durum ise işten çıkarmanın etik boyutunu ortaya çıkarmaktadır. Ahlak ve iyi niyet kurallarının kişiden kişiye toplumdan topluma değişiklik göstermesi bu durumu oldukça tehlikeli hale getirmektedir.

İşten Çıkarma Yasağına Karşı Ücretsiz İzne Çıkarabilme

İşten-Cıkarma

İşten çıkarma yasağının yanında aynı düzenleme çerçevesinde işverene çalışanlarını ücretsiz izne çıkarabilme hakkı verilmiştir. Buna göre ücretsiz izne çıkarılan işçilere İsizlik Fonu’ndan günlük 39,24 TL ödeme yapılmasına karar verildi. Böylece 30 günlük ödemeleri 1177 TL olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak bu kanuna göre işveren, iş feshini belirlenen kurallar dışında kendi isteğiyle sonlandıramaz, ancak bu işten çıkarma yasağı nedeniyle kısa çalışma ödeneğine başvurarak faaliyetlerine devam edebilir ya da çalışanlarını ücretsiz izne çıkarabilir.

İşten çıkarma yasağı çalışanları maddi açıdan oldukça zorlamaktadır. Bu nedenle alınan hukuki kararları yakından takip etmek ve uygulamalarının sonuçlarını kestirebilmek gereklidir. Ancak herkesin bu konuları anlaması ve yorumlaması mümkün değildir. Bu nedenle avukatlık desteği alınması konu ile ilgili doğru bilgiler edinme açısından önemlidir. Ankara’da bir çalışan olarak ilgili kanun kapsamında hakkınızın neler olduğunu öğrenmek istiyorsanız Ankara Avukatlarından Mehmet Kürşat Kılıç ile çalışabilirsiniz. Konu ile ilgili danışmanlık hizmeti almak, işvereninizle ilgili uyuşmazlık için çözüm aramak için Av. Kılıç profesyonel bilgi ve yetkinliği ile hizmetinizdedir.

İşten Çıkarma Yasağına Uymayan İşverene Yaptırım Nedir?

İşten çıkarma yasağı ile ilgili kanunun 10. Maddesi’nin 3. fıkrasına göre, işten çıkarma yasağına aykırı davranarak iş akdine son veren işverenler veya işveren vekilleri, iş sözleşmesi feshedilen her bir işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında para cezası vereceklerdir. Bunun yerine işverenler, çalışanlarını ücretsiz izne çıkartarak çalışanların maddi yükünü bir nebze olsa ertelemeyi tercih etmektedir.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir